AK Parti Bursa Milletvekili Esgin'den Mudanya'daki orman yangını açıklaması

AK Parti Bursa Milletvekili Esgin'den Mudanya'daki orman yangını açıklaması

AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Göynüklü-Çağrışan-Bademli bölgesinde yaklaşık 20 hektarlık alanda oluşan yangın sonrasında oluşan spekülasyonlara açıklık getirerek Anayasa'nın 169. maddesi ile Orman Kanunu'nun 18. Maddesi'ni adres gösterdi. Esgin, "Yanan ormanlar devletin güvencesi altındadır" dedi.

2018.08.16 15:32 - Son Güncellenme: 2018.08.16 15:32 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
AK Parti Bursa Milletvekili Esgin'den Mudanya'daki orman yangını açıklaması
01:07 Bursa Mudanya'daki yangın havadan görüntülendi

İLGİLİ VİDEO

Bursa Mudanya'daki yangın havadan görüntülendi

11 Ağustos'ta Bursa Mudanya Göynüklü-Çağrışan-Bademli bölgesinde yaklaşık 20 hektarlık alanı etkileyen yangın karadan, havadan ve oluşturulan kriz masası sürecinde yakından takip eden Esgin,  yangın sonrası Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey ile bir araya gelerek süreci değerlendirdi.

Mudanya'da çıkan yangının Bursa Valiliği'nin koordinasyonunda Orman Bölge Müdürlüğü, Sivil Savunma Ekipleri, İtfaiye ve Büyükşehir Belediye ekipleriyle birlikte 6 yangın söndürme helikopteri ve 1 yangın söndürme uçağının katılımıyla 6 saatlik mücadele sonunda söndürüldüğüne dikkat çeken Esgin, "Ekiplerin titiz mücadelesi sonunda yerleşim yerlerine yakın bir yerde çıkan yangın sonrasında herhangi bir can kaybı ve minimal düzeyde oluşan mal kaybı haricinde bir durum yaşanmıştır" dedi.

Yangın sonrasında spekülatif haber ve açıklamaların yersiz olduğuna dikkat çeken AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin, şu açıklamalarda bulundu:

YANAN ORMANLAR YENİDEN AĞAÇLANDIRILACAK

"Orman yangını ile etkilenen bölgenin durumu mevzuat ve uygulamada yanan alanların başka hiçbir amaçla tahsisi mümkün değildir. Anayasa'nın 169. maddesi "yanan ormanların yerinde yeni bir orman yetiştirilir. Bu yerlerde başka çeşit tarım veya hayvancılık faaliyeti yürütülemez" hükmü getiriyor. Aynı zamanda Orman Kanunu'nun 18. maddesi de açık ve net gösteriyor ki; yangın görmüş alanlarda herhangi bir işletmeye izin verilemez. Hukuki olarak orman yangını orman yangını olan bölgenin başka bir amaçla kullanılamayacağı ve yerine yine orman yetiştirilmesi kanuni bir zarurettir.

YAPILAN AÇIKLAMALAR MAKSATLI VE SPEKÜLATİFTİR

Türkiye'de tüm orman yangınlarından sonra yanan bölgeye gerekli işlemler ve ağaçlandırma yapılmıştır. 2015 yılında Mudanya'da yanan 170 hektarlık alanın ağaçlandırma çalışması Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yangın sonrası hemen başlatılmış ve önemli bir mesafe alınmıştır. Yanan sahanın 70 hektarlık kısmında tabi tensil çalışması, 100 hektarlık sahanın 62 hektarlık kısmında endüstriyel plantasyon çalışması ve 38 hektarlık kısmında BUROR teras yöntemi ile ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. Yanan alanda 112 bin kızılçam fidanı, 6 bin fıstıkçamı fidanı, 11 bin 500 servi fidanı ve 2 bin 500 yabanıl meyveli fidan dikimi gerçekleşmiştir. Bölgede yangının kasıtlı olarak çıkarılması, yanan bölgenin rant amaçlı kullanılması gibi açıklamalar maksatlı ve spekülatiftir."

DEVLET GÖREVİNİN BAŞINDADIR

Mudanya'daki yangın sonrası özellikle sosyal medyada hızla yaygınlaşan rant açıklamaları ve bireysel ağaç dikme kampanyaları oluşturma çabalarının da gereksiz olduğuna dikkat çeken Esgin, "Orman Bölge Müdürlüğü başta olmak üzere devletin ilgili kurumları görevlerinin başındadır. Yanan bölgelerle ilgili gerekli ağaçlandırma çalışmaları da başlatılmış durumdadır. Cumhuriyet Savcılığı, kolluk görevlileri ve ilgili diğer kurumlar olayın tüm aşamalarını araştırıyorlar. Bu tarz spekülatif açıklamalar yerine bırakalım da devletin ilgili tüm kurumları görevlerini rahat bir şekilde yapsınlar" diye konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2018.08.16 15:32 - Son Güncellenme: 2018.08.16 15:32 - HABER MERKEZİ
A