Air Albania ilk uçuşunu gerçekleştirecek

Air Albania ilk uçuşunu gerçekleştirecek

THY ortaklığında kurulan Air Albania, kuruluşundan 3 ay sonra ilk uçuşunu gerçekleştiriyor. İlk uçuş bugün Tiran-İstanbul güzergahında yapılacak.

2018.08.31 10:50 - Son Güncellenme: 2018.08.31 10:51 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
Air Albania ilk uçuşunu gerçekleştirecek

Türk havacılığının ulusal bayrak taşıyıcısı Türk Hava Yolları (THY) , küresel ağını sadece uçuş noktalarıyla değil, ortaklıklarıyla da genişletmek istiyor. Bunun için en önemli adımını 2008'de Bosna-Hersek'teki Air Bosna ile yapan THY, şirketin yüzde 49'unu satın alarak ortak olmuştu. Ancak beklenen büyüme gerekleşmedi ve önemli bir zararla THY, sahibi olduğu hisseleri satarak Air Bosna ortaklığından çekilmişti.

THY şimdi de Arnavutluk'ta aynı stratejiyi yürüterek yüzde 49'luk hisse alımı ile Air Albania'yı kurdu. Air Albania'nın yüzde 51'i ise Arnavutluk Devleti'ne ait.

Hatırlayacağınız üzere Air Albania'nın kuruluşunu ve THY ortaklığını Türkiye'de ilk kez gazeteniz DÜNYA, 11 Haziran'da sizlerle paylaşmıştı. Bu tarihin üzerinden 3 ay bile geçmeden Air Albania ilk uçuşunu gerçekleştiriyor.

İlk sefer İstanbul'a

Arnavut basınında çıkan haberlere göre, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama geçen hafta Tiran'dan Podgorica, Saraybosna, Üsküp ve Zagreb' in de başlatılacağını duyurdu. Rama, Air Albania'nın 31 Ağustos' ta Tiran- İstanbul güzergahında ilk tanıtım uçuşunun Airbus 319 uçağıyla olacağını söyledi.

Arnavutluk ulusal havayolu şirketinde Türk Hava Yolları'nın yüzde 49, Arnavutluk devletinin ise yüzde 51 çoğunluk hissesi bulunuyor. Arnavutluk Başbakanı Rama'nın şirketin kurulmasında kişisel olarak yer aldığı belirtiliyor. Rama, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü'ne "değerli yardımda bulunan" diyerek teşekkürlerini iletmişti.

2 uçak THY'den

Air Albania'nın filosunun ilk uçakları ise THY'den oldu. THY, Air Albania şirketi için iki adet Airbus A319 tipi yolcu uçağı kiraladı.

TC-JLR tescilli Airbus A319-132 tipi ilk uçak, Air Albania imajına boyandı. Bugün yani 31 Ağustos tarihinde ilk seferine başlayacak olan Air Albania'nın ilk durağı ise İstanbul olacak. Ardından uçuş noktaları arasına Priştine, Üsküp, Zagreb, Podgorica, Saraybosna'da eklenecek. Bir anlamda Air Albania, Kosova, Makedonya, Hırvatistan, Karadağ ve Bosna-Hersek'e uçuşlar gerçekleştirecek.

 

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.08.31 10:50 - Son Güncellenme: 2018.08.31 10:51 - HABER MERKEZİ
A