'Ailelerin satranca bakış açısı değişti'

'Ailelerin satranca bakış açısı değişti'

Türkiye'de satrancın okul hayatına olumlu etkisinin gören aileler, bu sporda çocuklarının başarılı olması için yerli ve yabancı özel antrenörler tutmaya başladı.

2018.11.08 12:07 - Son Güncellenme: 2018.11.09 10:39 - Yaşam - HABER MERKEZİ
A
'Ailelerin satranca bakış açısı değişti'

Son yıllarda popülerliğini hızla artıran ve 900 bine yaklaşan lisanslı sporcu sayısı ile en çok yapılan spor branşları arasında yer alan satranca, ailelerin bakış açısı da değişti. 

Çok vakit alacağı düşüncesiyle okul başarısını kötü etkilemesinden korkulan satrancın eğitim hayatına yaptığı olumlu katkıyı fark eden aileler, anaokulundan itibaren çocuklarının satranç eğitimi alması için uğraş veriyor.

Anaokulu sıralarında satrançla tanışan çocuklar, satranç kulüplerindeki eğitimlerinin yanı sıra yerli ve yabancı antrenörlerden de ders alıyor.

"Lisanslı sporcu sayısı 900 bin civarında"

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, yaptığı açıklamada, Türkiye'de satranca olan ilginin her geçen gün arttığı belirterek, lisanslı sporcu sayılarının 900 bin civarında olduğunu söyledi.

Okul çağındaki çocukların kendileri için çok önemli olduğunu dile getiren Tulay, üç yıldır ana sponsorları tarafından okul sporlarındaki satranca destek verildiğini ifade etti.

Tulay, son yıllarda ailelerin satranca olan bakışlarının değiştiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bundan 10 yıl öncesine kadar aileler, özellikle okul çağındaki çocuklarını 'zamanları boşa gitmesin' diyerek bu tür faaliyetlerden uzak tutuyorlardı. Şu anda ise tam tersine, önemli sınavlara girecek çocuklarını satranca teşvik ediyorlar. Satrançla ilgilenen çocukların hem iş disiplinleri hem sosyal seviyeleri hem de akademik başarıları son derece yüksek. Bunu bütün turnuvalarda görüyoruz. Satrançla ilgilenen çocuklar bir sınava girdiklerinde çok güzel dereceler alıyorlar. Lise ve üniversite sınavlarında rahatlıkla istedikleri yerlere girebiliyorlar. O aşamadan bu aşamaya gelmesi bir anlamda bizim de işimizi kolaylaştırıyor. Daha fazla çocuğumuzun satranç sporuna etkin bir şekilde girmesine neden oluyor. Aileler çok destek veriyor."

Geçtiğimiz yıl yapılan turnuvada 2 bin 810 sporcu olduğunu, kafile olarak da 7 bin kişinin üzerinde bir katılım sağlandığına dikkati çeken Tulay, "Yani aileler artık sporcularla turnuvalara dahil oluyor. İzleyici, takipçi olup aynı ortamı paylaşıyorlar. Yine bir il, ilçede yapılan herhangi bir satranç turnuvasına gittiğinizde dışarıda çok güzel bir kalabalıkla karşılaşıyorsunuz. Çünkü aileler dışarıda mutlaka çocuklarını bekliyorlar. Aileler kendi aralarında çok güzel iletişim kuruyorlar. Örneğin, kışın katıldıkları turnuvalarda birlikte yazın hangi uluslararası turnuvaya gideceklerinin planını yapıyorlar. Aileler, artık turnuvalara Türkiye'nin değişik illerinden gruplar halinde geliyorlar. O nedenle ailelerin satranca bakış açısı çok değişti. O da bizim için son derece önemli bir şey." ifadelerini kullandı.

Diğer Yaşam Haberleri için tıklayın


2018.11.08 12:07 - Son Güncellenme: 2018.11.09 10:39 - HABER MERKEZİ
A