Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'tan EYT açıklaması

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'tan EYT açıklaması

AİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Tüm Belediye ve Genel Hizmet İşçileri Sendikası (Hizmet-İş) genel kurulunda 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) haklarının verilmesini isteyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici'ye, "Bu konu gündemimizde yok" diyerek cevap verdi.

2019.02.22 16:04 - Son Güncellenme: 2019.02.22 18:01 - Ekonomi
A
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk'tan EYT açıklaması

Emeklilikte yaşa takılan yaklaşık 4 milyon emekli adayı müjdeli haberi bekliyor. Meclis gündemine de gelen EYT tasarısı ile ilgili Bakan Zehra Zümrüt Selçuk ne dedi? Yaşa takıldığı için emekli olamayanlar yerel seçim öncesi yapılacak düzenleme ile emekli olabilecek mi? EYT'ye takılan 4 milyon kişinin hepsi emekli olacak mı? İşte EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yapılan Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (HAK-İŞ) bağlı Hizmet-İş 13'üncü Olağan Genel Kurulu'nda konuşan BBP lideri Mustafa Destici, EYT'lilerin talebini haklı bulduklarını, bu hakkın verilmesi için mücadele verdiklerini söyledi.

Destici, şöyle konuştu:

"Türkiye, geçmişte erken emeklilikteki yanlış uygulamaların faturasını bugün hala ödüyor, bunun biz de farkındayız. Fakat şu anda, 'emeklilikte yaşa takılanlar' diye hak talep eden topluluğun talebini de haklı buluyoruz. Çünkü devlet, devlet olmanın gereğini yerine getirmelidir. Bu hakkın verilmesini istiyoruz. Yüksek maliyetten bahsediliyor, doğrudur. Fakat bu maliyet, bütçede ödediğimiz 117 milyarın sadece yüzde 10'una tekabül etmektedir. Türkiye, hızlı bir şekilde geçmişte yakaladığı ekonomik istikrarı yakalar ise, bu kardeşlerimizin hakkı olan emekliliğin kısa sürede verileceğine ben inanıyorum. Ayrıca bu hakkın verilmesi noktasında, dün de mücadele ettik, bugün de etmeye devam edeceğiz."

'ÖNEMLİ MESAFELER KATETTİK'

Bakan Selçuk da sivil toplum köklerinin güçlü vakıf kültürü ve ahilik geleneğine dayandığını söyledi. Geçmişten bugüne sivil örgütlenme konusunda temel prensibin, insana gereken saygıyı göstermek ve adaleti tesis etmek olduğunu dile getiren Selçuk, şöyle konuştu:

"Bu kültüre, geleneğe sahip bir yönetim anlayışımızla ve ecdadımızdan aldığımız ilhamla son 16 yılda AK Parti hükümetlerimiz döneminde, ülkemizde önemli mesafeler katettik. Çalışma hayatı başta olmak üzere yapılamaz denilen birçok reformu, birçok projeyi hayata geçirdik. Sendikacılık, işçi işveren ilişkilerini düzenleyen ve adil temsili sağlayan sosyal diyalog mekanizmalarımız bugün emekçinin hakkını hukukunu her platformda savunan hükümetlerimiz sayesinde hak ettiği değeri buldu. AK Parti hükümetlerimiz döneminde işçi işveren ilişkilerine önem vererek, sosyal diyalog mekanizmalarını destekledik. Ortak akıl ve istişare ile çalışma barışının daha da güçlenmesine, yükselmesine yönelik önemli düzenlemeler yaptık. 2003'te iş kanunumuzu İLO sözleşmeleri ve AB normlarına uygun olarak yeniden düzenledik" dedi.

'C SINIFI GÜVENLİK UZMANLARI İŞ KAYBINA UĞRAMAYACAK'

Bakan Selçuk, iş yerlerinin daha güvenli hale getirilmesi için çalışıldığını belirterek, "C sınıfı iş güvenlik uzmanlarının, tehlike sınıfı hizmet sunumu alabilmesine dair geçici hükmün süresini bir süre daha uzatıyoruz. Söz konusu düzenleme ile kamu kurumları ve az tehlikeli iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenlik hizmeti alma yükümlülüğü 1 Temmuz 2020'de başlayıncaya kadar on binlerce C sınıfı iş güvenliği uzmanı iş kaybına uğramadan bir üst tehlike sınıfına hizmet vermeyi sürdürecek. Bu sayede 400 bine yakın iş yerlerinin ve bu işy erlerindeki 5 milyona yakın çalışanın daha erişilebilir bir iş güvenlik hizmeti almalarını amaçlıyoruz."

'GÜNDEMİMİZDE YOK'

Bakan Selçuk, konuşmasının son bölümünde, BBP Genel Başkanı Destici'nin dile getirdiği EYT konusuna değinerek, "Gündemimizde yok" dedi.

EYT'DE SON DURUM NE? 

Son günlerde EYT son dakika gelişmeleri sıkça aranıyor. Çünkü yaklaşık 4 milyon kişiş yaşa takıldığı için emeklilik sürecine geçemiyor. Seçim öncesi yapılacak çalışmalardan umutlu olan emekli adayları 'EYT sorunu çözüldü mü?' sorusnun yanıtını heyecanla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da EYT ile ilgili açılama yaptı.

Bakan Selçuk, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine, "Cumhurbaşkanımız da açıkladı, gündemimizde yok şu anda. Çocuklarımızın geleceği için gündemimizde yok esasında." yanıtını verdi.

Uzun zamandır EYT düzenlemesi için bekleyen 4 milyona yakın emekli adayı için beklenen müjdeli haber henüz gelmedi. Seçimden sonra konunun yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EYT İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ?

EYT konusunun gündemde olduğu son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuya dair açıklama yapmıştı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorusunun yöneltildiği Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söylemişti;

"Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur."

Sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı ve yaş olarak 3 ayrı hususa bakılması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, "Emeklilik için 1999 yılına kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yaşa takılanların emekli olması halinde bu kişilerin bir taraftan devletten maaşa alacağını diğer taraftan da kendine göre iş yapmaya devam edeceğini anlatan Erdoğan, "Yani çift dikiş. Böyle bir şey olamaz. Buna hak, adalet denmez. Bugün batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65 yaşın altına eyvallah etmiyor. Niye? Ülkeye maliyetleri çok çok fazla da onun için. Eskiden İskandinav ülkelerinde erken emeklilik olurdu. Şimdi İskandinav ülkeleri bile bunun bedelini ödeyemez duruma düşünce emeklilik yaşını onlar da yukarı doğru tırmandırmaya başladılar." ifadelerini kullanmıştı.

Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama olmadığının altını çizen Erdoğan, "20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40'lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78'i geride bıraktı." açıklamasını yapmıştı.

EYT'DE KAÇ KİŞİ EMEKLİ OLABİLECEK?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Yasa çıksa da 4 milyona yakın EYT'linin tamamı emekli olamayacak.700 bini kadarı emekli olabilecek" dedi. "Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Emeklilikte yaşa takılanların yıllık maliyetinin 26 Milyar olduğu söyleniyor. Bize göre ise maliyeti 8-10 milyar civarındadır. Dışişleri Bakanı Türkiye'nin yurtdışına 8 Milyar dolar insani yardım yaptığımızı söylüyor. Hatta Amerika bizim kadar olamıyor, Amerika dahi 6-7 milyar insani yardımda bulunuyor diyor. Biz insani yardım olarak diğer dünya ülkelerine 8 milyar dolar yani yaklaşık 45 milyar TL ödeme yapıyoruz ancak, kendi vatandaşımız yasal haklarını istediklerinde kusura bakma sana verecek paramız yok diyoruz" dedi.

Sadece SSK'lılara Erken Emeklilik

Yaşı beklerken emekli olamayanlardan sadece SSK'lılara (4/A'lı) erken emeklilikhakkı düşünülüyor. Bağ-Kur'lu (4/B'li) ve memurlara (4/C'li) bu hak şimdilik söz konusu değil. SSK'lı olup da emeklilik bekleyenlerin ilk planda düşünülmesi doğru ancak, Bağ-Kur'lulara ve memurlara da erken emeklilik getirilmesi yerinde olacaktır.

Yaşa Takılanlar Kimler? 

SSK'lı olanlardan 8.9.1999 gününe kadar emeklilik için iki şart vardı. Birincisi, sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl), ikincisi de 5000 günlük prim ödeme gün sayısı. Bu tarihten sonra ise üçüncü bir şart daha geldi, yaş şartı. 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirildi. Memurlar ve Bağ-Kur'lular için de benzer şekilde yaş şartı getirildi.

"Emeklilikte yaşı bekleyenler" yaşlı oldukları için iş bulamıyor. Emekli olmak istediklerinde ise "Gençsin" diyorlar. Bu sebeple iki arada kalıyorlar.

EYT NEDİR? EYT SORUNU İLE İLGİLİ DETAYLAR

"Emeklilikte yaşa takılanlar" için kısaltma olarak kullanılan EYT, emeklilik hakkını işe girdikleri yıl itibarıyla kazanmış ancak emekli maaşını alamayan kişiler için yapılan bir tanımdır. Mevcut yasa ile birlikte bu kişiler SGK'nın ilettiği yaşta emeklilik maaşı alabiliyorlar.

Son zamanlarda aktif bir şekilde kampanyalar yürüten ve bunu sosyal medyaya da yansıtan emeklilikte yaşa takılanlar 1999 yılında çıkan 4477 sayılı yasanın geriye doğru işletilmesi nedeniyle mahrum kaldıklarını belirttikleri haklarını geri istediklerini ifade ediyorlar.

EYT kabul edilirse hak sahipleri gelen yasa ile birlikte emekli olacak, yaş beklemeyecek ve emekli maaşı almaya başlayacak. Şu anda yaşa takılan ve emeklilik hakkına sahip ancak maaş almayanlar sağlık hizmetlerinden yararlanmak için sigortalarını ödemek durumundalar. Bu nedenle de çoğunluk işte çalışmaya devam ediyor. Somut bir tasarı olmadığı için durum muallak. Hak kazananlar geriye dönük ödeme alır mı, hemen mi başlarlar, belli olan bir konu yok. Önerge, MHP'nin oyları ile ilk etapta kabul edilmişti. Fakat daha sonra yine MHP'nin çekimser oy vermesi nedeniyle reddedilmişti.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2019.02.22 16:04 - Son Güncellenme: 2019.02.22 18:01 - Ali Yaşar
A