Adalet Bakanı Gül'den Danıştay'a 'Öğrenci Andı' tepkisi

Adalet Bakanı Gül'den Danıştay'a 'Öğrenci Andı' tepkisi

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de bu karara ilişkin "Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır." dedi.

2018.10.19 11:26 - Son Güncellenme: 2018.10.19 12:40 - Siyaset
A
Adalet Bakanı Gül'den Danıştay'a 'Öğrenci Andı' tepkisi

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamaları şöyle:

"Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer.

Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar.

Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır."

Twitter hesabından açıklama yapan AK Partili Bekir Bozdağ ise, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye, hukuk devletidir. 'İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır. Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile sınırlı olup, hiçbir surette yerindelik denetimi şeklinde kullanılamaz. Yürütme görevinin kanunlarda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini kısıtlayacak, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yargı kararı verilemez. Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir."

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da Danıştay'ın ''Öğrenci Andı'' kararıyla ilgili açıklama geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) Danıştay'ın ''Öğrenci Andı'' kararına ilişkin yapılan açıklamada ''Karar kesinleşmedi hukuki süreç devam ediyor'' denildi.

MEB, medyaya 'Öğrenci andı geri dönüyor' başlığıyla yansıyan haberlere ilişkin olarak açıklama yaptı.

"Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir" denen açıklamada şunlar kaydedildi:

-- Medyaya 'Öğrenci Andı Geri Dönüyor' başlığıyla yansıyan haberlerle ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur. İlköğretim kurumlarında "Öğrenci Andı" okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi, 8 Ekim 2013 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik´in 1. Maddesiyle yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir.

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2018.10.19 11:26 - Son Güncellenme: 2018.10.19 12:40 - Ali Yaşar
A