ABD'ye kötü haber! İtirazı reddettiler

ABD'ye kötü haber! İtirazı reddettiler

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İran'ın dondurulan mal varlığı nedeniyle açtığı davayla ilgili ABD'nin itirazını reddetti.

2019.02.13 19:45 - Son Güncellenme: 2019.02.13 19:45 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD'ye kötü haber! İtirazı reddettiler

Merkezi, Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan UADİran'ın, nükleer  anlaşmadan çekilerek tek taraflı şekilde yaptırımları geri getirmesi nedeniyle  ABD'ye karşı açtığı davada, dondurulan 1,75 milyar dolar mal varlığıyla ilgili,  ABD'nin davanın durdurulması talebini reddetti.

Mahkeme, UAD'ın bu konuda yetkisi olduğuna ve İran'ın açtığı davanın  devam etmesine karar verdi.

UAD, ayrıca, ABD'nin davanın durdurulması için İran'ın teröre yardım  ettiğine yönelik itirazını da delil olmadığı gerekçesi ile reddetti.

ABD Yüksek Mahkemesi, 2016 yılında, İran'ın, 1983'te Beyrut'taki  bombalı ve diğer saldırılarda ölen Amerikan askerlerinin ailelerine ödeyeceği 2,6  milyar dolar tazminatın, İran Merkez Bankası'nın ABD'deki dondurulmuş fonlarından  ödenmesine karar vermişti.

İran'ın, nükleer anlaşmadan çekilerek tek taraflı şekilde yaptırımları  geri getirmesi nedeniyle ABD'ye karşı UAD'a açtığı davada, geçen yıl 8 Ekim'de  başlayan ve 5 gün süren ön inceleme duruşmasında iki ülkenin geçici itiraz  gerekçeleri dinlenmişti.

UAD, daha öncesinde ise 3 Ekim 2018'de, ABD'nin İran'a yönelik  yaptırımlarının askıya alınmasıyla ilgili bu ülkenin tedbir talebini kabul  ederek, insani yardım ve ürünlerin ithalatını etkileyen ve sivil havacılığa  uygulanan bazı yaptırımların kaldırılmasına karar vermişti.

Davanın uzun yıllar sürmesi ihtimaline karşın tedbir kararına göre  dava boyunca İran'ın zarar görmesi engellenecek.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, UAD'ın tedbir kararını açıklamasının  ardından, iki ülke arasında 1955'te imzalanan, "Dostluk, Ekonomik Münasebetler ve  Konsolosluk Hukuku" anlaşmasının feshedildiğini açıklamıştı.

İran'ın ABD'ye karşı UAD'a dava açması

Tahran yönetimi, ABD Başkanı Donald Trump'ın nükleer anlaşmadan  çekilerek yaptırımları geri getirmesinin, 1955'te iki ülke arasında imzalanan  "İran-ABD Dostluk Anlaşması"na aykırı olduğunu savunarak, yaptırımların askıya  alınmasını istiyor.

Söz konusu anlaşmanın artık geçerli olmadığını iddia eden ABD tarafı  ise İran'a yönelik yaptırımların herhangi bir anlaşmayı ihlal etmediğini  savunuyor.

ABD Başkanı Trump, 8 Mayıs 2018'de ülkesini nükleer anlaşmadan  çekerek, İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti.

Bunun üzerine Tahran yönetimi, ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının iki  ülke arasında 1955'te imzalanan "Dostluk Anlaşması"nı ihlal ettiği gerekçesiyle  UAD'a dava açmıştı.

ABD, uluslararası terörizm ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle İran'ın  davasının durdurulmasını istemişti.

UAD, BM anlaşmaları ile uluslararası anlaşmalara konu olan sorunların  çözümü konusunda BM yargı organı olarak görev yapıyor.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.02.13 19:45 - Son Güncellenme: 2019.02.13 19:45 - HABER MERKEZİ
A