ABD: Türk yargı sistemine saygı duyuyoruz

ABD: Türk yargı sistemine saygı duyuyoruz

ABD'li bir üst düzey yetkili, ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson davasına ilişkin; ülkesinin, Türk yargı sistemine saygı duyduğunu belirtti.

2018.07.20 20:59 - Son Güncellenme: 2018.07.20 21:00 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD: Türk yargı sistemine saygı duyuyoruz

ABD'li yetkili, bir grup gazetecinin gündeme ilişkin sorularını  yanıtladı. ABD ve Türkiye'nin ilişkilerinin doğru yönde ilerlediğini söyleyen  yetkili, "Son birkaç ayda iş birliğimiz gözle görülür şekilde arttı. Birbirimize  uzak olduğumuz birçok konuda en tartışmalı konularda bile yakınlaşıyoruz. Başkan  Trump ve Başkan Erdoğan, ilişkileri yeniden inşa etmek ve yoluna koymak konusunda  hemfikir." değerlendirmesinde bulundu. ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson davasında tahliye talebinin  reddedilmesine dair hayal kırıklığı içinde olduklarını, sadece Rahip Brunson'ın  değil, OHAL kapsamında tutuklanmış diğer ABD vatandaşlarının ve ABD  misyonlarındaki yerel personel Türk vatandaşlarının durumunun da çözüme  kavuşturulması gerektiğini söyleyen yetkili, "Türk halkının adalete bağlılığına  inanıyorum ve mahkemenin doğru olanı yapacağına eminim." diye konuştu.

Yetkili, ABD'nin, Türk hükümetinden Türk yargısına uygun olmayan  herhangi bir adım atmasını istemediğini vurguladı. Suçlamaları düşürmek, Rahip Brunson'ı adli kontrol şartıyla serbest  bırakmak gibi bu davayı çözebilecek yasal konularda tek yetkilinin, mahkeme  olduğunu söyleyen ABD'li yetkili, "Biz, Türk yargı sistemine saygı duyuyoruz ama  Türk yargısında birçok esneklik gösterilebilecek noktalar da var. ABD hiçbir  zaman ABD vatandaşları ya da yerel personelinin, Türk kanunlarından muaf  tutulmasını öne sürmedi. Onlardan Türk kanunlarına uymalarını bekleriz." dedi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade talebi ile Rahip  Brunson arasında bir bağ kurulmaması gerektiğini, ikisinin farklı dosyalar  olduğunu vurgulayan ABD'li yetkili, "Son zamanlarda Gülen konusunda, iki ülkenin  emniyet birimleri arasında diyalog arttı ve daha etkili bir iletişim var. Adli  konularda düzenli bilgi paylaşımı için mekanizmalar mevcut." değerlendirmesinde  bulundu.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.07.20 20:59 - Son Güncellenme: 2018.07.20 21:00 - HABER MERKEZİ
A