ABD ordusundan 'rahatlatan' katil robot açıklaması

ABD ordusundan 'rahatlatan' katil robot açıklaması

Robotik silah platformlarına dair planların ortaya çıkması ve eleştirilerin yağmur gibi gelmesi üzerine geri adım atan ABD ordusu, hedefleme ve ateş etme sürecinin insanlar tarafından kontrol edileceğini belirtti.

2019.03.12 17:26 - Son Güncellenme: 2019.03.12 17:27 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD ordusundan 'rahatlatan' katil robot açıklaması

ABD Savunma Bakanlığı'nın savaş alanında hedefini kendi seçebilen robotik silah platformları kullanacağına dair planların ortaya çıkması, bakanlığın fazlasıyla eleştirilmesine neden olmuştu. Eleştirmenlerin bu konudaki en büyük kaygıları, hedefini kendi seçen robotların, kendi inisiyatifleri ile ateş etmeleri oldu.

Gelen eleştiriler üzerine bir açıklama yayınlayan ABD Savunma Bakanlığı, hedefleme ve ateşleme kontrolü sürecinde yetkinin daima insanlarda olacağını belirtti. Silahlı robotları yönetme kurallarının hala geçerli olduğunu dile getiren bakanlık, robotların hareketlerini veto etme gücünün insanlarda olacağını duyurdu.

Pentagon'un robotik silah platformları planları arasında  kara muharebe araçlarında silah kullanan askerlere yardımcı olan mevcut İleri Hedefleme ve Ölümcül Otomatik Sistemi'nin (Atlas) güncellenmesi bulunuyor. Bu planlarda robotik teknoloji için 'mevcut manuel süreçten üç kat daha hızlı hedefleri bulan, tespit eden ve kilitlenen' ifadelerine yer veriliyor.

Eleştirilerin ardından planları güncelleyen bakanlık,  insan-robot etkileşimini düzenleyen, her tetikte insan parmağı olmasını öngröen yönerge 3000.09'a bağlı olunduğunu belirtti ve 2 Mart'ta Atlas sisteminin nasıl güncellenebileceğinin ele alınacağı toplantıda, insan-robot etkileşimi alanında "konu başlıkları" yayınlanacağını açıkladı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.03.12 17:26 - Son Güncellenme: 2019.03.12 17:27 - HABER MERKEZİ
A