ABD, Meksika ve Kanada'dan, NAFTA'nın yerini alacak serbest ticaret anlaşması

ABD, Meksika ve Kanada'dan, NAFTA'nın yerini alacak serbest ticaret anlaşması

Kanada ve ABD hükümetleri dün gece geç saatlerde, Meksika'nın da dahil olacağı yeni bir serbest ticaret anlaşması için bir anlaşma imzalandığını duyurdu. Hükümetler Pazar günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, bir yıl süren yenileme müzakerelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump'ın felaket olarak nitelendirdiği yeni bir serbest ticaret anlaşması konusunda bir anlaşma imzalandığını duyurdu.

2018.10.01 13:04 - Son Güncellenme: 2018.10.01 13:04 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD, Meksika ve Kanada'dan, NAFTA'nın yerini alacak serbest ticaret anlaşması

ABD-Meksika-Kanada Anlaşması (USMCA), 25 yıllık Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması'nı (NAFTA) güncellenmesi ve yenilenmesi anlamına geliyor.
ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland tarafından yapılan ortak açıklamada, "Bölgemizde daha serbest piyasa, daha adil ticaret ve güçlü ekonomik büyüme ile sonuçlanacak" ifadesi yer aldı.

6 hafta süren yoğun müzakereler sonunda, hükümetler tarafların farklılıklarını kabul ederek, yılda yaklaşık 1 trilyon dolarlık ticaret yapan 500 milyon bölge sakine yönelik anlaşmayı imzaladı.

"Kanada için iyi bir gün"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau yaptığı açıklamada, "Kanada için iyi bir gün" dedi. Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray ise anlaşmayı tweetleyerek, ülkesi ve Kuzey Amerika için iyi bir anlaşma oldu" ifadelerini kullandı.

NAFTA nedir?

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ABD, Kanada ve Meksika devlet başkanları Bush, Mulroney ve Salinas tarafından 12 Ağustos 1992'de Washington'da imzalanmıştır.
NAFTA bir serbest ticaret bölgesi anlaşmasıdır. Buna göre, söz konusu üç ülke kendi aralarındaki ticarette engelleri kaldırmayı ve üçüncü ülkelere karşı ticarette milli tarifelerini sürdürmeyi kabul etmektedirler. Anlaşmanın içine sanayi ürünleriyle tarım ürünleri girmektedir. Gümrük vergilerinin prensip olarak on yıllık süre içinde sıfırlanması öngörülmektedir. Bununla birlikte, bazı tarım ürünleri için daha uzun süreler tanınmıştır. Çevre korunması, fikri mülkiyet hakları, kara ve hava taşımacılığı gibi hizmetler de anlaşmanın içine girmektedir. Nitekim bu gibi düzenlemeler, anlaşmayı en geniş serbest ticaret anlaşması yapmaktadır.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.10.01 13:04 - Son Güncellenme: 2018.10.01 13:04 - HABER MERKEZİ
A