ABD'den Çin ve Rusya'ya karşı yeni buzul stratejisi

ABD'den Çin ve Rusya'ya karşı yeni buzul stratejisi

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Çin ve Rusya'ya karşı Kuzey Kutbu'ndaki buzullara yönelik yeni savunma stratejisi hazırlıyor.

2019.03.15 21:39 - Son Güncellenme: 2019.03.15 21:39 - Dünya - HABER MERKEZİ
A
ABD'den Çin ve Rusya'ya karşı yeni buzul stratejisi

Kongre'ye, talebi üzerine Pentagon ve Ulusal Güvenlik Konseyi  tarafından hazırlanan strateji belgesi haziranda sunulacak.

ABD'nin bu adımı, buzulların erimesiyle özellikle Rusya ve Çin'in  Kuzey Buz Denizi'nde yeni ticari deniz rotası kurma çabaları sonrasında geldi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Johnny  Michael, söz konusu strateji hazırlığını teyit ederek, Pentagon'un bu adımla ABD  topraklarını ve bölgedeki menfaatlerini korumayı hedeflediğini söyledi.

Belgenin geçen yıl yayımlanan Ulusal Savunma Strateji Belgesi'nin  stratejisiyle örtüştüğünü kaydeden Michael, 2019 savunma bütçesinde de buzullara  yönelik savunma stratejisinin güncellenmesinin talep edildiğini belirtti.

Michael, "Güncellenmiş strateji, Bakanlığın ABD'nin menfaatlerini  nasıl koruyacağını ve Ulusal Savunma Stratejisi'nin öncelikleri çerçevesinde  buzul bölgesinin güvenlik ve istikrarına nasıl destek vereceğini ortaya  koyacaktır. Bu strateji üzerine çalışıyoruz ve tamamlandığında Kongre'ye  sunacağız." ifadelerini kullandı.

Sözcü, buzul bölgelerine ilginin arttığını ve Çin ile Rusya'nın  bölgedeki faaliyetlerinin, ABD'nin buzullardaki savunma stratejisini yenileme  girişiminde rol oynayan faktör olduğunu vurguladı.

Geçen yıl yayımlanan ABD Ulusal Savunma Stratejisi, terör tehdidinin  artık ABD için öncelik olmadığını, ulusal savunma açısından "büyük güç  rekabetinin" daha öncelikli olduğunu ortaya koymuştu.

Çin'in Rusya ile iş birliği içinde buzullar üzerinden Avrupa ve  Kanada'ya yeni bir ticari deniz rotası kurma çabası, ABD'de tartışmaya neden  olmuştu.

Pentagon, ekimde buzullarda "USS Harry Truman" uçak gemisini yüzdürmüş  ve Alaska'daki savaş uçağı sayısını artırmıştı. Bunların yanı sıra ABD ordusunun  İzlanda'ya P-8 tipi keşif uçağı konuşlandırmayı planladığı belirtiliyor.

ABD, ilk buzul savunma stratejisini George W. Bush'un başkanlığı  döneminde 2000 yılında yayımlamıştı.

İkinci ve üçüncü buzul savunma stratejileri de Barack Obama'nın  başkanlığı döneminde 2013 ve 2016'da yayımlanmıştı.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2019.03.15 21:39 - Son Güncellenme: 2019.03.15 21:39 - HABER MERKEZİ
A