8 bin yıllık kirmen bulundu

8 bin yıllık kirmen bulundu

Kahramanmaraş'taki Domuztepe Höyüğü'nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında, 8 bin yıl öncesine ait obsidyenden yapılmış traş bıçağı olduğu düşünülen alet ile yün eğirmekte kullanılan kirmen bulundu.

2018.08.30 11:39 - Son Güncellenme: 2018.08.30 11:40 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
8 bin yıllık kirmen bulundu

Kahramanmaraş'ta Pazarcık ilçesine bağlı Kelibişler Mahallesi yakınlarındaki höyükte, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.  Halil Tekin tarafından 2013'te Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü koordinesinde  başlatılan, 2015'ten bu yana da Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen kazı  çalışmaları devam ediyor.

Tekin başkanlığındaki çalışmalara, Kültür ve Turizm Bakanlığı  yetkililerinin yanı sıra üniversite öğrencileri de katılıyor.

İngiliz-Amerikan ortak projesi olarak 1996 yılında başlanan, 2013'te  de Türk bilim insanlarınca devam ettirilen çalışmalarda dönemin insanın  yaşamından inanış şekillerine kadar önemli arkeolojik buluntulara ulaşıldı.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  höyüğün, taş çağlarının son dönemine rastlayan bir yerleşim yeri olduğunu  söyledi.

Domuztepe Höyüğü'ne günümüzden 8 bin yıl önce yerleşmiş bir topluluk  bulunduğunu dile getiren Tekin, bu topluluk ile ilk metali bulan topluluk  arasında 4 bin yıl, ilk devletle 6 bin yıl, ilk imparatorlukla (Asurlular) 7 bin  yıl zaman farkı bulunduğunu belirtti.

Tekin, Romalılarla da aralarında 6-7 bin yıllık bir zaman farkı  bulunan bu topluluğun, taş çağının son evresinde yerleşik düzene geçmeye  çalıştığını anlattı.

Bu yılki kazılarda obsidyenden yapılmış alet bulunduğuna dikkati çeken  Tekin, dönemin insanının, bu kayacı uzman ellerde kaliteli bir keskiye  dönüştürdüğünü vurguladı.

Bulunan aletin önemine dikkati çeken Tekin, şunları kaydetti:

"Bu ve benzeri aletler kuvvetle muhtemel traş bıçağı olarak  kullanılmış. Yani 8 bin yıllık bir traş bıçağı. Elbette günümüzün traş bıçağı  kadar konforlu değildir ama o dönemin insanlarının zaman içerisinde beceri  kazandığını düşünecek olursak yine de istenmeyen tüylerin alınmasında, traş  olmasında bu ve benzeri aletlerin kullanıldığını düşünüyoruz. Elimizdeki kanıtlar  bunu gösteriyor."

8 bin yıllık kirmen

Tekin, kazılarda kadınların yün eğirmekte kullandığı kirmen de  bulunduğunu ifade ederek, arkeolojide "ağırşak" olarak tanımladıkları bu  nesnelerin bazen taştan, bazen pişmiş topraktan ya da kilden yapıldığını söyledi.

O döneme ait kadın kafatası bulamadıklarını, bulmaları halinde  muhtemelen kadınların üst ve alt çenelerindeki dişlerinde aşınma izi olacağını  dile getiren Tekin, "Çünkü Anadolu kadını yün eğirirken dişini üçüncü bir el  olarak kullanır ve bir aşınma meydana gelir. Bu da dişin çok yoğun bir şekilde ip  üretiminde kullanıldığını ve kadınların bu işte ustalaştığını gösterir." dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçüdağlı, bu yıl başlanan iki  kurtarma kazısıyla birlikte bölgede 7 ayrı alanda kazı çalışması yapıldığını  belirtti.

Domuztepe Höyüğü kazısının 16. sezonunda bulunduklarını dile getiren  Küçükdağlı, her yıl bir döneme ait katmanda kazı çalışmasını tamamladıklarını  sözlerine ekledi.

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2018.08.30 11:39 - Son Güncellenme: 2018.08.30 11:40 - HABER MERKEZİ
A