7 ilde operasyon: 680 ton ele geçirildi

7 ilde operasyon: 680 ton ele geçirildi

İstanbul merkezli 7 ildeki operasyonlarda 680 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Silivri'de ise geri dönüşüm tesisi ruhsatı alıp, piyasadan topladıkları atık yağlarla "10 numara yağ" üreten bir şebeke çökertildi

2019.03.13 09:36 - Son Güncellenme: 2019.03.13 09:36 - Güncel - HABER MERKEZİ
A
7 ilde operasyon: 680 ton ele geçirildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, kaçak ve sahte akaryakıt şebekelerine yönelik olarak yürüttüğü çalışmalar esnasında Silivri'de bir şebekeyi takibe aldı. Çevre duyarlılığı adına madeni yağ toplamak üzere ruhsat alıp geri dönüşüm tesisi kuran şebekenin, topladığı atık yağları işlemden geçirip akaryakıt haline dönüştürüp piyasaya '10 numara yağ' olarak sattığını tespit eden polis, tesis ve tankerlere operasyon düzenlendi. 

5 kişi tutuklandı

680 ton kaçak ve sahte akaryakıtın ele geçirildiği operasyonda, şebekeye ruhsat ve izin işlerinde yardımcı olan İstanbul İl Çevre Müdürlüğü'nde görevli bir Çevre Mühendisi'nin de aralarında bulunduğu 21 şebeke üyesi gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından Adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında şebeke lideriyle, çevre mühendisinin de bulunduğu 5'i tutuklanıp cezaevine konurken 12 şüpheli hakkında ise adli kontrol kararı verildi. Ele geçen 680 ton kaçak ve sahte akaryakıtın numuneleri üzerinde yapılan ilk incelemelerde ise içerisinde solvent ve tiner gibi yanıcı maddeler tespit edildi. 

Otobüs yakan

Bir dönem, şehirlerarası otobüslerde kullanılan ve toplu ölümlerle sonuçlanan otobüs yangınlarına neden olan ve "10 numara yağ" olarak adlandırılan akaryakıtın, son dönemler de İstanbul ve Türkiye genelinde daha çok hafriyat kamyonları tarafından kullanıldığı 70 gün önce yapılan bir operasyonla ortaya çıkarılmıştı.

Ocak ayında Pendik'te hafriyat kamyonlarının sıraya girdiği bir adrese baskın yapan ve 30 ton 10 numara yağ ele geçiren polis, hafriyat taşımacılığında kullanılan bir kamyon modeli tarafından çok rahat kullanıldığını tespit ettiği ele geçen bu 10 numara akaryakıtın izini sürerek son şebekeye ulaştığı öğrenildi.

Toprak altına gizlemişler

Silivri'deki geri dönüşüm tesisine yapılan baskında şebekenin yakıt haline getirdiği atık yağları toprağın altına gizlediği dev tanklarda muhafaza ettiği ortaya ortaya çıktı. 

Diğer Güncel Haberler için tıklayın


2019.03.13 09:36 - Son Güncellenme: 2019.03.13 09:36 - HABER MERKEZİ
A