65 yaş ve üstü 7 milyon vatandaşa müjdeli haber

65 yaş ve üstü 7 milyon vatandaşa müjdeli haber

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş ve üstü 7 milyon vatandaşın tüm Türkiye'de 'toplu taşıma araçları'nı ücretsiz kullanması için elektronik kart uygulamasına geçilmesini önerdi.

2018.10.07 09:03 - Son Güncellenme: 2018.10.07 09:08 - Ekonomi
A
65 yaş ve üstü 7 milyon vatandaşa müjdeli haber

Konya'da yaşayan İbrahim  Sert, TBMM Dilekçe Komisyonu'na 65 yaş ve üzeri kişilerin şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanması için ücretli kart almak zorunda kaldığına dair  başvuru yaptı. Komisyon başkanı Mihriman Belma Satır, 7 milyon yaşlıyı ilgilendiren bu şikayeti İçişleri Bakanlığı'na iletti. İçişleri Bakanlığı, TBMM'ye gönderdiği yazıda ilk olarak mevzuatı sıraladı. 

'Nüfus cüzdanı yeterli'

Bakanlık, 65 yaş ve üstü kişilerden toplu taşımada ücret alınamayacağını, ücretsiz seyahat için nüfus cüzdanını göstermenin yeterli olduğunu belirtti ve araştırma sonunda şu üç tespiti yaptıklarını kaydetti:

1- Belediyeler, kapsamdaki vatandaşlara elektronik kart vermektedir. 
2- Belediyeler, kapsamdaki vatandaşlara verdikleri elektronik kartlardan kart ücreti ve yıllık vize ücreti almaktadır.
3- Belediyeler, kart vermemekte, vatandaşlar nüfus cüzdanıyla seyahat etmektedir.

'Ücret almak usulsüz'

İçişleri Bakanlığı, belediyelerin 65 yaş ve üzeri kişilere kart vermeleri, bu kartlardan ücret almaları konusunda "usulsüz" tespiti yaptı. Bakanlık, nüfus kağıtlarıyla toplu taşıma hizmetlerinden yararlanılan belediyelerde ise etkin denetim olmadığı için özellikle taşımanın belediye eliyle yürütülmediği yerlerde engelleme yapıldığını belirtti.

Çözüm ve öneriler

İçişleri Bakanlığı soruna ilişkin çözüm ve önerilerini şöyle sıraladı:

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK: Toplu taşıma hizmeti yürüten belediyenin bu hizmeti devrettiği kişi ve kuruluşların ulaşımı sağlıklı planlayabilmesi için ücretsiz toplu taşıma hizmetinden yararlananların bilinmesine ihtiyaç var.

ÜCRETSİZ ELEKTRONİK KART: Nüfus kağıdı yerine elektronik kart kullanılması konusunda düzenleme yapılmalı. Bu kartlar vatandaşlara belediye veya diğer hizmet sunucuları tarafından ücretsiz verilmeli ve bedeli bakanlıkça karşılanmalı.

ORTAK ALTYAPI: Elektronik kartların her belediye sınırları içerisinde hizmet sunan toplu taşıma araçlarında kullanılmasını sağlayacak ortak elektronik altyapı oluşturulmalı. 

KARTLAR TEK ELDEN: 65 yaş ve üzeri vatandaşların, misafir olarak bulundukları yerdeki toplu taşım araçlarının elektronik altyapısına uygun kart olmayacağından sıkıntı olabilir. En iyi çözüm, bu kapsamdaki vatandaşlara kartın tek elden verilmesi ve kartların tüm elektronik cihazlarda kullanılabilir nitelikte olması yönünde düzenleme yapılmasıdır. Kartlar nüfus müdürlüğünden verilebileceği gibi İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanıp belediyelere gönderilebilir.

KAMERALI DENETİM: Uygulamanın aksatılmadan yürütülüp yürütülmediği denetlenmeli. Bunun için toplu taşıma araçlarının kameralı hale getirilmesi ve uymayanlara caydırıcı cezalar verilmesi sağlanmalı. Para cezasının yanında hizmetten men 0gibi yaptırımlar getirilmeli.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.10.07 09:03 - Son Güncellenme: 2018.10.07 09:08 - Ali Yaşar
A