500 binlik Üsküdar'ın tek pehlivanı

500 binlik Üsküdar'ın tek pehlivanı

İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden Üsküdar'da yağlı güreşle uğraşan tek isim, Oğuzhan Bayır Kırkpınar'a hazırlanırken, birçok kişinin desteğini arkasına almış durumda.

2019.03.15 16:47 - Son Güncellenme: 2019.03.15 16:47 - Spor
A
500 binlik Üsküdar'ın tek pehlivanı

15 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbul'da ata sporu yağlı güreşi devam ettirmeye çalışan isimlerden biri de 24 yaşındaki Oğuzhan Bayır. Bu pehlivanlardan, 500 bini aşkın nüfuslu Üsküdar ilçesinde tek olan 24 yaşındaki Bayır, kış soğuğuna karşın antrenmanlarını işyerinin arkasında yaptırdığı yağlı güreş salonunda sürdürüyor. Bayır'a Kırkpınar hazırlıkları esnasında destek de yağıyor.

Evinin bahçesini güreş sahası yapacak

Antrenman yerinin kendisi için en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Bayır, "Salonda yağlı güreş biraz zorunluluk... En ideali elbette çimde idman. Malum İstanbul'da artık yeşil alan bulmak çok zor. Öyle her bulduğunuz yerde de güreş tutma gibi bir şansınız yok. En azından soyunmak için yer, yıkanmak için en azından çeşme gerekli. İstanbullu pehlivanlar olarak ya sahillerde yahut merkeze uzak köylerde idman yapıyorduk. Zaman zaman ulusal medyaya da yansıyor. Otoban kenarında ata sporunu sürdürmeye çalışan arkadaşlarımız var. Tesis gerçekten büyük sıkıntı. Sağ olsun Lots İstanbul Reklam Ajansı'nın sahibi Ümit Demirbağ kendi bahçesinde yağlı güreş antrenman sahası yaptırıyor. Bu konuda önemli bir sorunumuz ortadan kalkacak. Güreş sahasıyla birlikte daha verimli antrenmanlar yapacağımızı umuyorum" dedi.

Destek yağıyor

Yağlı güreşin masraflı bir spor olduğunu, bu sıkıntıları sponsor desteğiyle aşmaya çalıştığını belirten Bayır, "Antrenman, beslenme... Eğer profesyonelce düşünürseniz bunlar hep masraf. Bir de yağlı güreşin olmazsa olmaz malzemesi kispet...Oldukça pahalı bir malzeme. Bu konuda biraz şanslı hissediyorum kendimi. Üsküdar Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen maddi-manevi yanımda olacağını beyan etti kendisine ne kadar teşekkür etsem az.... Bunun dışında geçen güreş sezonunun bitmesinin ardından yeni sezon için salonda ağırlık ve kondisyon çalışmalarına başladım. Yağlı güreşte esasen en önemli şey kondisyon. Herkesin gücü yaklaşık aynı zaten, belirleyici olan kondisyon oluyor. Bu konuda gerçekten usta bir isimle çalışmalarımı sürdürdüm. Bujin Fight Club'tan Burak Uğur hocam deneyimlerini benimle paylaştı. Sayesinde bu sene gerçekten çok iyi idman yapma olanağım oldu. Hem kondisyon hem güç artırıcı idmanlar yaptık. Burak Hocamdan bu süreçte profesyonel bir sporcu olma adına çok şey öğrendim. Ayrıca başaltı pehlivanlarından Ufuk Yılmaz da bana çok yardımcı oldu. Yağlı idmanlarını da beraber yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Pehlivan olmak isteyenlere çağrı

Yağlı güreşin zor olmasına karşın zevkli bir spor olduğunu belirten ve ilgilenen gençlere bu konuda yardımcı olmak istediğini belirten Bayır, "Eğer pehlivanlar olarak İstanbul'da sayımız artarsa, kurum ve kuruluşların bize ve bu spora bakış açısı değişecek, daha çok destek verecektir. Türkiye'de şu anda tahminen 4 bin kadar yağlı güreş yapan kişi var. Bunların önemli bir kısmı minderde de mücadele ediyor. Eğer İstanbul sınırları içinde yağlı güreş sporuyla uğraşmak isteyen olursa elimden gelen desteği vermeye hazırım" dedi.

Diğer Spor Haberleri için tıklayın


2019.03.15 16:47 - Son Güncellenme: 2019.03.15 16:47 - Ali Yaşar
A