24 Nisan tesadüfü!

24 Nisan tesadüfü!

Başbakan Erdoğan, kongre delegeleriyle Köşk için istişare yaptı

2014.04.25 07:25 - Son Güncellenme: 2014.04.25 07:26 - Siyaset
A
24 Nisan tesadüfü!

Erdoğan, 24 Nisan 2007'de 'Cumhurbaşkanı adayımız Abdullah Gül kardeşimdir' diyerek Gül'ün adaylığını ilan etmişti. 7 yıl sonra dün ilk kez yeni ismi konuştular.

AK Parti kongre delegeleri Cumhurbaşkanlığı konusunda Başbakan Erdoğan'a "Bir dönem daha beklemeyin" mesajı verdi. Erdoğan da adaylık sinyali verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin en kritik istişare görüşmesini partinin en yüksek karar organı olan kongre delegeleriyle dün yaptı. Basına kapalı olan ve dinlemelere karşı cep telefonları ile elektronik cihazların içeriği alınmadığı toplantı yaklaşık 4,5 saat sürdü. Köşk adaylığı için isim önerisi ve tüzükteki 3 dönem kuralının akıbetine ilişkin anket formu dağıtılan toplantıda söz alan delegelerin ağırlıklı bölümünün "Köşk sizin hakkınız, bir dönem daha beklemeyin" görüşünü dile getirdikleri, bazı delegelerin ise Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda partinin geleceğine ilişkin kaygılarını dile getirdikleri öğrenildi. Ortak akılla bu süreci yürüttüklerini vurgulayan ve istişarelerinin ardından kararın netleşeceğini vurgulayan Erdoğan'ın ise delegelere "Ben olmasam da partiyi yönetecek arkadaşlar var" dediği öne sürüldü.

'Net mesajı verdi'

Erdoğan'ın bu sözleri kulislerde "adaylık sinyali" olarak nitelendirilirken, AK Partili pek çok kurmaya göre Erdoğan ilk net "adayım" mesajını önceki gün verdi. Erdoğan TBMM'deki özel oturumun ardından, Gül ile Köşk seçimlerine ilişkin görüşmesinin ne zaman olacağına yönelik sorularını yanıtlarken, haftalık olağan görüşmede "kısmen" bu konuyu ele alacaklarını açıklamıştı. Erdoğan, "Ama nihai görüşmemiz değil bu konuyla ilgili. Nihai görüşmelerimiz benim istişare çalışmalarımın bitmesinden sonra olacak" demişti. Bazı AK Parti kurmayları bu ifadelerin "net adaylık mesajı" olduğunu savunurken, "Yürütülen istişarelerde şu ana kadar tabanın, teşkilatın talebi 'aday olun, bu sizin hakkınız' yönünde. Bundan sonraki istişarelerde de bu tablonun değişmesi mümkün değil" dedi.

Kim başbakan olur?

Parti kulislerinde ise artık Erdoğan sonrasına yönelik Gül'lü ve Gül'süz senaryolar dillendiriliyor. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 2015 seçimlerine kadar Başbakanlık ve Genel Başkanlık görevini üstlenebilecek isimler olarak Dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu, Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Genel Başkan Yardımcısı, TBMM eski Başkanı Mehmet Ali Şahin'in isimleri telaffuz ediliyor.

Gül'ü isteyenler var

AK Parti grubu içinde bazı milletvekilleri Gül'ü tümüyle dışlayan safdışı bırakan formüllere sıcak bakmıyor ve bunun hem partinin hem de Erdoğan'ın aleyhine bir tablo doğurabileceğini savunuyor. Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyen ve destekleyen ancak sonrasında partiyi 2015 seçimlerine taşıyacak Genel Başkan ve Başbakan'ın kim olacağının da önemli olduğuna işaret eden bu gruptaki milletvekilleri, şu görüşleri dillendiriyor:


"Erdoğan cumhurbaşkanı seçildikten sonra sistem değişikliği için AK Parti'nin 2015 seçimlerinden anayasayı değiştirecek çoğunlukta milletvekili çıkartacak bir başarıyla çıkması şart. Bunun için de hükümetin ve partinin başında vatandaştan oy alacak bir ismin olması gerekir. Başkanlık Sistemi'ne ya da partili cumhurbaşkanına ilişkin anayasa değişikliğine giden yolda Abdullah Gül ismi en makul olandır."

 

VATAN

Diğer Siyaset Haberleri için tıklayın


2014.04.25 07:25 - Son Güncellenme: 2014.04.25 07:26 - boş7
A