2 milyon Venezuelalı için 11 ülkeden yardım çağrısı

2 milyon Venezuelalı için 11 ülkeden yardım çağrısı

Latin Amerika'da bulunan 11 ülke, ekonomik krizdeki vatanlarından kaçan Venezuelalıların yaşadığı insani krize dikkat çekerek uluslararası kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

2018.09.05 10:54 - Son Güncellenme: 2018.09.05 10:55 - Dünya
A
2 milyon Venezuelalı için 11 ülkeden yardım çağrısı

Ekvador'un başkenti Quito'da imzalanan deklerasyona Ajrantin, Brezilya, Ekvador, Kosta Rika, Kolombiya, Şili, Meksika, Panama, Paraguay, Peru ve Uruguay imza attı.

Ortak deklerasyonda Venezuela'yı terk eden yüz binlere acil olarak daha fazla insani yardım sağlanması gerektiği belirtiliyor.

BM'den acil yardım talebi

Latin Amerika ülkeleri kendi aralarında da kişi başına daha fazla harcama yapacaklarını taahhüt ettiler ancak uluslararası organizasyonlar ve Birleşmiş Milletler'den de acil olarak destek beklediklerini belirtiyorlar.

Ülkelerin teknik heyetleri ne miktarda yardım gerektiği konusu üzerinde çalışmaya devam ediyor. BM'de talep edilecek miktarın her ülkeye gelecek Venezuelalı sayısına göre belirleneceği ifade ediliyor.

Milyonlar ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor

Ülkeler Venezuela lideri Nicolas Maduro'ya da çağrıda bulunarak vatandaşlarının sınırları geçebilmeleri için gerekli kimlik ve seyahat dokümanlarını sağlamasını istediler.

Venezuelalı yetkililer toplantıya davet edilmelerine rağmen katılmadılar.

BM raporlarında da durumun insani kriz noktasına gelmekte olduğu belirtiliyor. Şimdiye kadar 1,6 milyon Venezuelalı ülkesini terk etti. Çoğu sınırdan Kolombiya, Brezilya ve Bogota'ya geçiş yaptı ancak benzeri adımı atmak üzere sırada bekleyen daha milyonlar var. Bu olduğu takdirde komşu ülkeleri de ciddi ekonomik yükler ve krizler bekliyor.

Maduro: Dış güçlerin işi

Maduro yönetimi bu rakamların ve oluşan durumun dış güçlerce Venezuela'nın iç işlerine karışmak için şişirildiğini ve sahte haberlerle oluşturulduğunu söylüyor.

Venezuelalı yetkililere göre göç edenlerin toplamı son iki yılda yalnızca 600 bin kişi.

Diğer Dünyadan Haberler için tıklayın


2018.09.05 10:54 - Son Güncellenme: 2018.09.05 10:55 - Kübra Coşar-pasif
A