100 kiloluk dev silah!

100 kiloluk dev silah!

Kendisini "hareketli heykel ustası" olarak tanıtan 18 yıllık demirci Zafer Erdem, yaklaşık 1,5 ayda yaptığı 3 metre uzunluğunda ve 100 kilo ağırlığındaki "357 Magnum" adını verdiği dev silah heykelinin patentini almak için başvurdu.

2018.07.22 17:34 - Son Güncellenme: 2018.07.22 17:37 - Ekonomi - HABER MERKEZİ
A
100 kiloluk dev silah!

Marangoz bir aileden gelen Rizeli 42 yaşındaki imam hatip lisesi  mezunu demirci Zafer Erdem, 18 yıldır demire şekil vererek hareketli heykeller yapıyor.

Beykoz'daki Galaksi Endüstriyel Tasarım ve Kinetik Heykel Atölyesi'nde  5 metre uzunluğunda tenis raketi, ağaç, masa, sehpa, metal şapka, çanta ve at  başlığı da yapan Erdem, jiroskop ve rüzgar gülü de tasarlamayı hedefliyor.

Kendisini "hareketli heykel ustası" olarak tanımlayan Erdem, yaptığı açıklamada, Karadeniz insanı olarak silahlara karşı merakı  bulunduğunu belirterek, küçük silah yapmak yasak olduğu için silahın heykelini  yapmaya karar verdiğini söyledi.

Mermi düzeniği de yapmayı düşünüyor

Çalışan bir düzeneği, hareketli bir mekanizması olduğu için silah  yapmayı tercih ettiğini anlatan Erdem, şöyle devam etti:

"Böyle bir şeyin ilgi çekeceğini düşündüm. Bu silahı yapmaya niyet  ettiğimde dükkanımın önünde firmamın logosu olarak sergilemeyi düşündüm. Ancak  tamamlayınca çok ilgi gördü. Silahı yapmadan önce çizdim. Orijinal silah  üzerinden ölçülerini aldım. Bu yaptığım 357 Magnum'un 10 katı büyüklüğünde. Her  şeyi orijinaliyle birebir aynı. Namlu ucundan kabza altına kadar 3 metre  uzunluğunda ve 100 kilogram ağırlığında. Tam fonksiyonel bir düzeneği olmaz ama  ses fişeği atmak için mermi düzeneği yapabilirim."

Erdem, şimdiye kadar yaptığı ürünlerin patentini almadığını dile  getirerek, "Patent işleriyle uğraşan bir arkadaşım patent başvurusu yapmamı  söyledi. Ben de bu silahın patentini almak için başvurdum." dedi.

Silahını bir müzede de sergilemek istediğini dile getiren demirci  Zafer Erdem, "Bu yaptığım toplumun malıdır. Bir müzede sergilenmesine memnun  olurum. Takdir edilmek insanı hoşnut eder. İnsanların gelip görebileceği, 'Böyle  bir şey de yapılabilirmiş.' diyeceği en iyi ortam müzedir. Müzede sergilenmesi  için hatta daha başka projeler de sunabilirim. Repertuvarımda bol miktarlı  hareketli heykeller de var. İnsanların bu ilgisi beni biraz daha heyecanlandırdı.  Diğer projeler daha çabuk çıkacaktır." diye konuştu.

"Yaptıklarımı bazı insanlar anlamadı"

Zafer Erdem, 18 yıldan beri demircilik yaptığını, ürettiği şeylerin  sıradan olmamasına özen gösterdiğini belirterek, "Biraz daha değişik yaparak  çıtayı yükseltmek gerekir. Bu gerekçeyle hep işlerime bir şeyler kattım.  Yaptıklarımı bazı insanlar anlamadı, bazılarına da ilginç geldi." dedi.

Ailesinin ve akrabalarının marangoz olduğunu, ağaca şekil verdiklerini  ifade eden Erdem, ağaç kırılgan olduğu için yapılan ürünün tekrar eski haline  getirilemediğini anlattı.

Herkesin içinde mutlaka bir yaratıcılık olduğunu, kendisinin ise  demire şekil verdiğini vurgulayan Erdem, "Demir çok sihirli bir malzeme. Mucizevi  bir materyal. İstediğiniz şekle dönüştürebilirsiniz. Yüz kere aynı şekli  değiştirebilirsiniz, o size hiç isyan etmez, hep itaat eder. Yeter ki onun  istediği ısıyı, çekiç darbesini, merhamet duygusunu, sevgiyi, muhabbeti ona  verin. O istediğiniz şekle girecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Ürünlerinin müşterilere pahalı geldiğini belirten Zafer, "El emeğine  çok değer verilmiyor. Oysa ben ona 18 yıllık tecrübemi katarak bu şekli, formu  verebildim. Bu insanı çok üzüyor." dedi.

Demirci Zafer Erdem, bu tür ürünlerin yurt dışında sergilendiğini  anlatarak, "Dövme ve el işçiliğiyle ilgili sergiler yapılıyor. Türkiye'de ise  böyle bir şey yok. Daha çok fabrikasyon olarak üretiliyor. Ben bunu hiç  istemedim. Onda ruh yok." ifadelerini kullandı.

Diğer Ekonomi Haberleri için tıklayın


2018.07.22 17:34 - Son Güncellenme: 2018.07.22 17:37 - HABER MERKEZİ
A