Hızlı yemek yeme alışkanlığı hangi sağlık sorunlarına yol açıyor? Detayları hep birlikte inceleyelim...
Uzmanların kötü bir beslenme alışkanlığı olarak nitelendirdiği hızlı yemek tüketmek, başta sindirim sağlığı olmak üzere genel sağlığa çeşitli zararlara neden oluyor.
Araştırmaya göre detaylı incelemelerin sonunda hızlı yemek yiyenlerin, yavaş yiyenlere göre obez olma ihtimalinin yüzde 42 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Aynı çalışma, akşam yemeğinden sonra atıştırmaların ve uykuya daldıktan sonraki iki saat içinde yemek yemenin de kilo almayla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu bulundu.
Beslenme, diyet ve sağlık alanında kitapları olan Epidemiyolog Dr. Tim Spector ve Zoe beslenme uygulamasının arkasındaki diğer araştırmacılar tarafından yayımlanan benzer bir çalışmada da hızlı yemek yiyenlerin kan şekerinde daha yüksek artışlar olduğunu gösterdi.
Sağlıklı orta yaşlı gönüllülerin katıldığı çalışmada, uzmanlar hızlı yemek yiyenlerin yavaş yemek yiyenlere göre ortalama 6,9 kilo daha ağır olduğunu gördü.
YAVAŞ YEMEK, TİP 2 DİYABET GELİŞİMİNİ ENGELLER
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğum Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Yurci de hızlı yemek yemenin kilo alımını artırdığı ve tip 2 diyabet gelişimini kolaylaştırdığının altını çizerek, "Hızlı yemek yemenin insülin direnci ve bozulmuş glukoz toleransı ile ilişkili olduğu pek çok araştırmayla gösterildi" dedi. Prof. Dr. Yurci, şöyle devam etti:
YAĞLI KARACİĞER HASTALIĞI İLE KALP KRİZİNE YOL AÇABİLİR!
"Yemekleri yavaş yemek, günümüzün kilo vermek için çok popüler olan ilaçlarından GLP-1 agonistleri (Liraglutide vb) gibi etki edererek kişinin daha az miktarda gıdayla doygunluğunu sağlayabilir. Yemekleri yavaş yediğini belirten kişilerde yemek sonrasında ince bağırsaklardan salgılanan GLP-1 ve peptide YY gibi diyabet karşıtı hormonların daha büyük miktarlarda salgılandığı ortaya konmuştur. Böylece yemekleri yavaş yemek net bir şekilde obezite ve tip 2 diyabet gelişimine karşı koruyucudur."
Prof. Dr. Yurci , "Metabolik sendrom, yağlı karaciğer hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı, hipertansiyon, hiperlipidemi, kalp krizi, inme, uyku apnesi, safra kesesi taşları, gut, eklem hastalıkları, kolon, prostat, rahim ve meme kanseri gibi bir dizi hastalığın gelişimine doğrudan etki edebilir" dedi.
NORMAL YEMEK YEME HIZI NE KADAR OLMALI?
"İdeal olarak standart bir öğünde yemek yeme hızı ortalama 20-30 dakika kadar olmalı" diyen Prof. Dr. Alper Yurci, "Bu süre oldukça ideal. Çünkü 20-30 dakikada açlık-tokluk merkezimiz yeterince doğru bir şekilde doyduğumuzu algılıyor. Bu süre 20 dakikadan daha kısa sürüyorsa hızlı yemek yediğinizi söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.
YAVAŞ YEME ALŞKANLIĞI NASIL KAZANILIR?
Prof. Dr. Alper Yurci, yapılması gerekenlere dair şu bilgilerin altını çizdi: ''Bir kere yemek ayak üstü yenmemeli. Masaya oturup bir şeyler yemek bile yeme hızını azaltacakır. Yeterince iyi çiğneyip öyle yutmak önemli olduğu gibi, lokmalar arasında çatalı kaşığı masaya bırakmak yani dinlenerek bir şeyler yemek alışkanlık haline getirilmeli. Yine lokmalarla birlikte su içmek kişinin hem yeterince sıvı almasını sağlar hem de daha az yemek yemesini sağlayıp yeme süresini uzatır.''
Kaynak: T24